Βράγχος φωνής (βραχνάδα)

bragxada

Bραχνάδα

Η βραχνάδα στην φωνή μας, που εμφανίζεται ξαφνικά, μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό και να οφείλεται σε ιογενείς παράγοντες (ένα κρυολόγημα π.χ.) ή ακόμα σε σοβαρότερες παθήσεις.

Aντιμετώπιση

Με λίγες λέξεις εδώ θα έχουμε μια κατευθυντήρια γραμμή ώστε να έχουμε και την καλύτερη αντιμετώπιση.

  1. Κατά την διάρκεια ενός κρυολογήματος ή αμέσως μετά την υποχώρηση του, μπορεί η φωνή μας να εμφανίσει βραχνάδα. Αυτό κυρίως οφείλεται σε ρινοϊούς και συνήθως υποχωρεί αυτόματα μετά από τρεις ή τέσσερις ημέρες.
  2. Η λαρυγγίτιδα, είναι μια φλεγμονή του λάρυγγα που δίνει το σύμπτωμα της βραχνής φωνής ή και της προσωρινής απώλειας της φωνής. Κατόπιν εξέτασης από τον Ωτορινολαρυγγολόγο σας, ίσως χρειαστεί αν ακολουθήσετε μια φαρμακευτική αντιβιοτική αγωγή, διακοπή καπνίσματος (σε καπνιστές), και οικονομία στην φώνηση.
  3. Εάν τα συμπτώματα της βραχνής φωνής παραμένουν για πάνω από 15 ημέρες, θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να επισκεφτούμε τον ΩΡΛ. Ίσως να υποκρύπτεται κάποια πιο σοβαρή νόσος:

Ένας πολύποδας των φωνητικών χορδών, ένα οίδημα των φωνητικών χορδών, κυρίως σε επαγγελματίες που χρησιμοποιούν αρκετά την φωνή τους (δάσκαλοι, τραγουδιστές κλπ) ή ακόμη και κάποιος όγκος στην περιοχή ο οποίος πιυανώς να υποκρύπτει κάποια κακοήθεια.

Γι αυτό μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ στα συμπτώματα αυτά που επιμένουν για μακρύ χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα οι ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ και όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ΑΛΚΟΟΛ, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι σε βαρύ βιομηχανικό περιβάλλον. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, υπό γενική αναισθησία, γίνεται η λήψη βιοψίας από τον όγκο ή η αφαίρεσή του για περαιτέρω έλεγχο.

Ρωτήστε το Γιατρό