Μέση Ωτίτιδα στα παιδιά. Πως θα την αντιληφθείτε έγκαιρα

wtitida_mesi

Η μέση ωτίτιδα στα παιδιά είναι ένα από τα πιο συχνά ευρήματα, κατά την επίσκεψη στον ΩΡΛ ή στον παιδίατρο.

Η συλλογή υγρού πίσω από το τύμπανο και η εικόνα φλεγμονής του τυμπανικού υμένα είναι η πρώτη εικόνα κατά την ωτοσκόπηση.

Εκτός από την οξεία της φάση που έχει πόνο και πυρετό, η πάθηση αυτή είναι “βουβή” και καθώς ένα παιδί ή ένα νήπιο δυσκολεύται να προσδιορίσει τι το ενοχλεί, συχνά δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή, παρά μόνο αν υπάρχουν εκκρίσεις από το αυτάκι στο μαξιλάρι το πρωί μετά τον ύπνο ή στο πτερύγιο.

Η πάθηση είναι πολύ συχνότερη στα παιδιά, καθώς η Ευσταχιανή σάλπιγγα σε αυτές τις ηλικίες είναι σε πιο οριζόντια θέση (περίπου 10 μοίρες κλίση) από ότι στους ενήλικες (φθάνει τις 45 μοίρες).

Έτσι εισχωρούν εύκολα στο μέσο ους οι ρινικές εκκρίσεις, τα μικρόβια και παραμένουν εκεί, προκαλώντας φλεγμονή και μια βαρηκοΐα ήπια και παροδική.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ;
Το παιδί που πάσχει από μέση-εκκριτική ωτίτιδα, έχει μια γενικότερη ανησυχία, πιάνει συχνά το αυτί του ή το τραβάει.

Αυτό γίνεται είτε γιατί νιώθει πόνο, είτε γιατί αισθάνεται ότι δεν ακούει καλά, λόγω της πληρότητας του μέσου ωτός από υγρό.

Αυτή είναι μια ενδεικτική οδηγία προς τους γονείς, ώστε να επισκεφθούν τον ΩΡΛ για περαιτέρω έλεγχο (Τυμπανόγραμμα-Ακοόγραμμα), σε περίπτωση που παρατηρήσουν μια τέτοια συμπτωματολογία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η συντηρητική θεραπεία, γίνεται με χρήση ρινικού αποσυμφορητικού (π.χ. σταγόνες Otrivin για παιδιά), ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό ή/και αντιισταμινικά. Στόχος μας είναι ο καθαρισμός και η διάνοιξη του στομίου της ευσταχιανής σάλπιγγας, ώστε να παροχετευθεί το υγρό από την κοιλότητα του μέσου ωτός. Εάν συνυπάρχει και πυρετός η χρήση αντιβίωσης κρίνεται απαραίτητη.

Αν το πρόβλημα παραμείνει μετά την συντηρητική αγωγή, συστήνεται συστηματική παρακολούθηση από τον ΩΡΛ.

Τον χειμώνα και ιδιαίτερα σε παιδιά που πρωτοπάνε σε παιδικό σταθμό, το πρόβλημα είναι πολύ πιθανό να υποχωρήσει όταν αποδράμουν οι πρώτες ιώσεις και τα πρώτα κρυολογήματα.

Αν όμως εμμένει και μετά τους καλοκαιρινούς μήνες, τότε πιθανότατα να είναι απαραίτητη η παρακέντηση του τυμπανικού υμένα και/ή η τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού για την παροχέτευση του υγρού και την αποκατάσταση της καλής λειτουργίας της ευσταχιανής.

Οι σωληνίσκοι παραμένουν στην θέση τους για 6 περίπου μήνες και αποβάλλονται αυτόματα.

Ειναι πολύ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να θεραπευθεί έγκαιρα μία τέτοια χρόνια κατάσταση, γιατί ένα παιδί με βαρηκοΐα αγωγιμότητας θα μετατραπεί σε έναν μαθητή αδιάφορο στην τάξη, καθώς δεν θα είναι σε θέση να παρακολουθήσει σωστά τα μαθήματα του. Όπως επίσης για να αποφευχθεί στο μέλλον μια χρόνια συμφυτική ωτίτιδα, ανεξαρτήτου ηλικίας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτές είναι απλές, ενημερωτικές οδηγίες. Κάθε παιδί έχει τις ιδιαιτερότητές του και χρήζει εξατομικευμένης θεραπείας, ανάλογα το πρόβλημά του.

Ιωάννης Α. Νάσιος, Md

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Λ. Κηφισίας 144

e-mail: giannisnas@yahoo.com

https://giannisnasios.gr

 

Did you like this? Share it!

0 comments on “Μέση Ωτίτιδα στα παιδιά. Πως θα την αντιληφθείτε έγκαιρα

Leave Comment