Ρινοπλαστική

rinoplastiki

Τι είναι η ρινοπλαστική

Η λειτουργική ρινοπλαστική, θεωρείται και είναι, μία από τις πιο πολύπλοκες και δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις.
Κι αυτό γιατί:

  • Η μύτη, είναι ένα όργανο που εκτελεί πολύ σημαντικές λειτουργίες , όπως η αναπνοή και η όσφρηση. Συνεπώς, πρέπει να παραμείνει λειτουργική και μετά την επέμβαση.
  • Αποτελεί βασικό στοιχείο των χαρακτηριστικών του προσώπου. Μετά το χειρουργείο, πρέπει το πρόσωπο να δείχνει φυσικό και να διατηρεί την εικόνα της προσωπικότητας του ασθενή.

Άρα λοιπόν, ο χειρουργός θα πρέπει να είναι πολύ καλός γνώστης της ανατομίας της περιοχής και να γνωρίζει επίσης πολύ καλά τις περίπλοκες τεχνικές που χρειάζονται για την σωστή διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Πότε μπορώ να κάνω ρινοπλαστική;

Θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του ατόμου που θα υποβληθει σε λειτουργική ρινοπλαστική. Αυτό γίνεται περίπου στο 18ο έτος της ηλικίας του.
Αυτό απαιτείται γιατί θα πρέπει όλα τα αντομικα στοιχεία της μύτης (τα ρινικά οστά, ο χόνδρος του διαφράγματος και οι χόνδροι που διαμορφώνουν τους ρώθωνες) να έχουν πάρει την τελική τους μορφή.
Επίσης, υποψήφιοι για λειτουργική ρινοπλαστική, είναι ασθενείς που έχουν υποστεί τραυματισμούς στην περιοχή και έχει παραμορφωθεί το προηγούμενο σχήμα της μύτης, ενώ παράλληλα έχουν και σοβαρά προβλήματα ρινικής αναπνοής.

Τέλος, ένα σημαντικό ποσοστό, επιθυμεί την διόρθωση μιας οποιασδήποτε δυσμορφίας τους ενοχλεί. Αυτό είναι απόλυτα φυσικό. Η διόρθωση μιας ατέλειας στο πρόσωπο, είναι μια απολύτως επιθυμητή κατάσταση. Δημιουργεί ευχάριστη ψυχολογία. Προσδίδει αυτοπεποίθηση και πραγματικά είναι κρίμα να βλέπει κανείς ένα όμορφο πρόσωπο, με υπέροχο χαμόγελο και όμορφα χαρακτηριστικά, να χάνει την λάμψη του από μια δυσμορφία η οποία μπορεί να διορθωθεί οποτεδήποτε.

Το χειρουργείο

Το χειρουργείο είναι ανώδυνο, γίνεται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί περίποιυ 3 ώρες. Ο χρόνος αυτός είναι ενδεικτικός, διότι εξαρτάται απόλυτα από τις ιδιατερότητες της κάθε μύτης. Άλλωστε ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός και μια χειρουργική επέμβαση οφείλει να προσαρμόζεται στα μέτρα του.
Υπάρχουν δύο είδη τεχνικών ρινοπλαστικής.
Η «κλειστή» και η «ανοικτή» ρινοπλαστική.

Αυτό προαποφασίζεται σε συνεργασιά με τον ασθενή , κατά τον προεγχειρητικό σχεδιασμό και έλεγχο της επέμβασης.
Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχουν ορατά σημάδια (ουλές) στο πρόσωπο του ασθενή.

Μετά το χειρουργείο

Ο ασθενής παραμένει συνήθως στην κλινική για μία ημέρα.
Η μύτη παραμένει πωματισμένη με ειδικά υλικά προς αποφυγή αιμορραγίας και στην ράχη της μύτης τοποθετείται ένας νάρθηκας.

Ο πωματισμός αφαιρείται την επόμενη ημέρα του χειρουργείου. Όμως ο νάρθηκας παραμένει στην θέση του για 7-10 ημέρες. Ο ρόλος του είναι να συγκρατήσει τα ρινικά οστά στην νέα τους θέση έως ότου να «δέσουν» και να σταθεροποιηθούν εκεί.

Μετά το χειρουργείο, είναι πιθανόν να εμφανιστούν μώλωπες κάτω από τα μάτια. Αυτό οφείλεται στην αιμορραγία που προκαλείται από τις τομές στα οστά κατά την διάρκεια του χειρουργείου. Με προσεκτική διαχείριση μετεγχειρητικά, με τοποθέτηση πάγου στην περιοχή σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι μώλωπες περιορίζονται στο ελάχιστο και οπωσδήποτε σε λίγες ημέρες μετά το χειρουργείο υποχωρούν εντελώς

Το αποτέλεσμα

Η πιο σημαντική στιγμή για τον ασθενή, αλλά και για τον χειρουργό είναι η στιγμή της αποκάλυψης του αποτελέσματος!
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΕΙΣ ΣΩΣΤΑ μετά το χειρουργείο. Ακόμη και αν προϋπήρχε στραβό διάφραγμα, αυτό θα διορθωθεί χειρουργικά την ίδια στιγμή της ρινοπλαστικής.
Αφού αφαιρεθεί ο νάρθηκας, θα έχουμε μια πρώτη εικόνα για το αισθητικό αποτέλεσμα.
Πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής πως σε αυτήν την φάση, η μύτη ίσως να είναι ακόμη λίγο πρησμένη, στρογγυλή, παράξενη. Άλλωστε την είχε συνηθίσει αλλιώς.
Με την πάροδο των πρώτων ημερών, το “πρήξιμο”, λόγω των χειρουργικών χειρισμών, θα αρχίσει να υποχωρεί. Και η μύτη, εντός 20 ημερών, θα έχει πάρει την τελική της μορφή. Υπομονή και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας.
ΠΟΛΛΟΙ δεν θα παρατηρήσουν πως έκανες ρινοπλαστική. Αυτό ακριβώς θα πρέπει να είναι και αυτό που θα πρέπει να σε ικανοποιεί.
Ένα αποτέλεσμα φυσικό, λειτουργικό, το οποίο θα έχει βελτιώσει τις δυσμορφίες της μύτης που σε στενοχωρούσαν και ήθελες να απαλλαγείς από αυτές.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Πολλοί φέρνουν μαζί τους φωτογραφίες από διάφορους Σταρ και ζητούν την τάδε και την δείνα μύτη.

Να θυμάστε πάντα όμως, πως ο χειρουργός σας, θα δουλέψει μέσα στα πλαίσια του δικού σας προσώπου και όχι του προσώπου κάποιου άλλου ανθρώπου.
Φανταστείτε ένα πρόσωπο με ισχυρά και ευμεγέθη οστα, να φέρει μια μυτούλα μικρή, «γαλλική». Θα ήταν ένα άσχημο και παράταιρο θέαμα.

«Η ομορφιά είναι δύναμη. Είναι μια υπόσχεση ευτυχίας.»

Stendhal

Ρωτήστε το Γιατρό