Παθήσεις προσωπικού νεύρου

Ισχίο και αρθρίτιδα

Το ισχίο είναι η άρθρωση που ενώνει το μηρό με τη λεκάνη. Ο ρόλος του είναι η στήριξη του βάρους του σώματος και η διευκόλυνση της κίνησης.

Η αρθρίτιδα του ισχίου παρατηρείται όταν οι χόνδροι που καλύπτουν τα οστά στο σημείο της άρθρωσης, αρχίζουν να φθείρονται, με αποτέλεσμα τη δυσκολία στην κίνηση της άρθρωσης.

Συμπτώματα της αρθρίτιδας ισχίου

Η δυσκαμψία και ο πόνος είναι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας του ισχίου. Ο πόνος μπορεί να απλωθεί έως το γόνατο, αν και συνήθως περιορίζεται στην βουβωνική χώρα. Η αρθρίτιδα σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να δυσκολεύει το περπάτημα. Το μη φυσιολογικό περπάτημα μπορεί να επιφέρει προβλήματα στην σπονδυλική στήλη και το γόνατο.

Θεραπεία και αποκατάσταση

Συντηρητικές θεραπείες

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να περιορίσει την φλεγμονή και τον πόνο, αλλά δεν μπορεί να ανακόψει την εξέλιξη της νόσου. Τα χονδροπροστατευτικά φάρμακα μπορούν να καθυστερήσουν την εξέλιξη της αρθρίτιδας.

Στη συντηρητική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας του ισχίου, κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι φυσιοθεραπείες. Δυναμώνουν τους μύες, διατηρούν την ευκαμψία και περιορίζουν τη φλεγμονή.

Όλα όμως τα παραπάνω μέσα δεν μπορούν να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα της αρθρίτιδας ισχίου, απλά μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματα.

Χειρουργική επέμβαση

Η φυσική σας κατάσταση θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση της αρθροπλαστικής του ισχίου σας. Γι’ αυτό μπορεί να σας συσταθεί η απώλεια βάρους ή η λήψη θεραπείας για προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος.

Ο χειρουργός σας θα αποφασίσει πια τεχνική θα χρησιμοποιήσει, την οποία και μπορεί να αλλάξει ή να προσαρμόσει κατά τη διάρκεια της επέμβασης αρθροπλαστικής του ισχίου. Η συνεχώς εξελισσόμενες τεχνικές στην αρθροπλαστική ισχίου, ενισχύουν τις πιθανότητες επιτυχούς και ασφαλούς αποτελέσματος της επέμβασης.

Η διάρκεια της αρθροπλαστικής ισχίου εξαρτάται από παράγοντες όπως η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί και το είδος των συνδυαστικών ενεργειών που θα χρειαστούν. Ο καθαρός χρόνος της αρθροπλαστικής ισχίου (χωρίς τον χρόνο προετοιμασίας και ανάνηψης) κυμαίνεται ανάμεσα στη 1 και στις 2 ώρες.

Αποκατάσταση

Αμέσως μετά την επέμβαση θα μπορείτε να σηκωθείτε και να καθίσετε στο κρεβάτι. Μετά από δύο με τρεις ημέρες θα μπορείτε να περπατήσετε με τη βοήθεια περπατούρας τύπου Π.

Θα σας χορηγηθούν παυσίπονα για τον πόνο που απορρέει από την επέμβαση και αντιθρομβωτικά φάρμακα για την αποφυγή δημιουργίας θρόμβων αίματος στο πόδι. Πιθανότατα θα χρησιμοποιήσετε ειδικούς επιδέσμους που βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος.

Σε δύο μέρες θα αφαιρεθεί το σωληνάκι αποστράγγισης των υγρών και σε δέκα μέρες τα ράμματα.

Οι απαραίτητες ασκήσεις φυσιοθεραπείας θα ξεκινήσουν πιθανότατα την επόμενη μέρα από την αρθροπλαστική του ισχίου και θα συνεχιστούν για κάποιους μήνες.

Να είστε τυπικοί στις επισκέψεις σας στο γιατρό, να ακολουθείτε τις οδηγίες του και να εφαρμόζεται τις μεθόδους αποθεραπείας που σας δίνει.

Ρωτήστε το Γιατρό

[ninja_form id=”2″]