Σύνδρομο υπνικής άπνοιας-Ροχαλητό

roxalito

Ροχαλητό

«Ένας γάμος, αποτελείται από δύο ανθρώπους που είναι έτοιμοι να ορκιστούν πως μόνο ο άλλος ροχαλίζει.» έχει πει κάποιος γνωστός Βρετανός συγγραφέας.

Το ροχαλητό, αποτελεί συχνά αντικείμενο κωμικών σκηνών στον κινηματογράφο, μα και στις συζητήσεις μεταξύ ζευγαριών και φίλων. Στην πραγματικότητα όμως, είναι ένα σοβαρό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα που βασανίζει όχι μόνον αυτούς που το εμφανίζουν, αλλά και τους συντρόφους τους. Αναφέρεται στατιστικά πως το 40% περίπου των ενηλίκων, ροχαλίζουν μόνιμα ή περιστασιακά. Στα παιδιά το ροχαλητό οφείλεται στην υπερτροφία των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια).

Αίτια

Τα ΑΙΤΙΑ του ροχαλητού μπορούν να είναι:

 1. Η αύξηση του σωματικού βάρους
 2. Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ
 3. Το κάπνισμα
 4. Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος
 5. Η υπερτροφία των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων ή/και η υπερτοφική μακριά σταφυλή.

Συμπτώματα

 • Ανήσυχος ύπνος
 • Αίσθημα κόπωσης/υπνηλίας κατά την διάρκεια της ημέρας, πρωϊνός πονοκέφαλος
 • Διαταραχές συγκέντρωσης, απόδοσης και συχνή εναλλαγή συναισθημάτων. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι σημαντικός αριθμός τροχαίων ατυχημάτων συνδέεται με τον κακό ύπνο.

Αντιμετώπιση

 1. Απώλεια περιττού σωματικού βάρους.
 2. Διακοπή καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ.
 3. Αποφυγή κατανάλωσης μεγάλων γευμάτων πριν την κατάκλιση.
 4. Χειρουργική αποκατάσταση (με laser ή υπερήχους) των ανατομικών στοιχείων που πιθανώς αποφράσσουν τον αεραγωγό.(Στραβό ρινικό διαφραγμα, υπερτροφικές αμυγδαλές/κρετάκια, υπερτροφικές ρινικές κόγχες, χαλαρή μαλθακή υπερώα).
 5. Η χρήση των αυτοκόλλητων ρινικών ταινιών που πωλούνται στα φαρμακεία, φαίνεται πως βοηθάει ελάχιστα στην βελτίωση των συμπτωμάτων και όχι της αιτίας και μόνο σε περιπτώσεις που το ροχαλητό οφείλεται σε ρινική απόφραξη.

Προσοχή

Εάν το ροχαλητό, συνοδεύεται και από άπνοιες (διακοπές της αναπνοής για κάποια δευτερόλεπτα κατά την διάρκεια του ύπνου) τότε υπάρχει η περίπτωση τα άτομα αυτά να πάσχουν από το Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας.
Το Σύνδρομο αυτό, μακροχρόνια γίνεται επικίνδυνο, καθώς εμπλέκεται σε νόσους όπως η Καρδιακή Ανεπάρκεια, Υπέρταση, Αρρυθμίες.

Κατόπιν Μελέτης Ύπνου, οι συγκεκριμένοι ασθενείς πιθανώς να χρειαστεί να χρησιμοποιούν μία ειδική μάσκα κατά την διάρκεια του ύπνου (C-PAP) που κρατάει ανοικτό τον αεραγωγό στη διάρκεια του ύπνου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Στο κείμενο αυτό, δίνονται κάποιες αδρές πληροφορίες για τον ασθενή, που μπορούν να τον κάνουν να κατανοήσει το θέμα. Ο ιατρός σας είναι αυτός που θα πρέπει να γνωματεύσει και να κατευθύνει σωστά τον ασθενή και κανείς άλλος.

Ρωτήστε το Γιατρό