Αμυγδαλεκτομή

amugdales

Αμυγδαλές

Ένα τόσο συνηθισμένο πρόβλημα. Μια πολύ συχνή φράση όταν ταλαιπωρούμαστε από πονόλαιμο: «Πονάνε οι αμυγδαλές μου. Έχω πυρετό. Δεν μπορώ να καταπιώ». Τι είναι όμως οι αμυγδαλές; Σε τι χρησιμεύουν;
Οι αμυγδαλές στην πραγματικότητα είναι δύο αδένες. Η παλαιότερη αντίληψη ήταν πως, βοηθούν την άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στις λοιμώξεις, λειτουργώντας ως «φίλτρο», χωρίς όμως να υπάρχει κάποια πειστική επιστημονική απόδειξη. Σήμερα, θεωρείται πως πρέπει να αφαιρούνται, όταν υπάρχουν συχνές φλεγμονές (αμυγδαλίτιδες).

Η οξεία αμυγδαλίτιδα

Η οξεία αμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό (39-40°C)έντονο πόνο και δυσκολία στην κατάποση. Τα αίτιά της μπορεί να είναι ιογενή ή βακτηρηδιακά. Την ορθή διάγνωση θα την κάνει ο ΩΡΛ σας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η αμυγδαλίτιδα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται επιπόλαια, λαμβάνοντας μόνοι μας από ένα φαρμακείο μια οποιαδήποτε αντιβίωση.
Η ιογενής αμυγδαλίτιδα δεν χρειάζεται αντιβίωση. Η χρήση αντιπυρετικών-αναλγητικών (π.χ. ιμπουπροφαίνη), η κατανάλωση υγρών σε θερμοκρασία δωματίου και η ανάπαυση στο σπίτι, είναι συνήθως αρκετά μέχρι την αποδρομή της.
Η βακτηριδιακή αμυγδαλίτιδα όμως, χρειάζεται την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή , καθώς οφείλεται συνήθως στο Στρεπτόκοκκο Α. Κι επειδή οι Έλληνες δεν είμαστε και οι πιο…συνεπείς ασθενείς του κόσμου, θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως, δεν διακόπτουμε ποτέ την φαρμακευτική αγωγή πριν από το τέλος της, έστω και αν από την δεύτερη-τρίτη ημέρα νιώθουμε αρκετά καλύτερα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την υποτροπή της νόσου σε σύντομο διάστημα με ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως ένα πιθανό περιαμυγδαλικό απόστημα, το οποίο θα μας αναγκάσει να νοσηλευτούμε για κάποιες ημέρες αναγκαστικά, στο νοσοκομείο καθότι αντιμετωπίζεται πλέον με διανοιξη του αποστήματος και ενδοφλέβια αγωγή.

Ο αστικός μύθος που λέει πως χωρίς τις αμυγδαλές οι φαρυγγίτιδες/λαρυγγίτιδες θα είναι πιο συχνές, είναι απλά μύθος. Οι απόλυτες ενδείξεις για την αφαίρεσή τους είναι ένα αντικείμενο διαφωνίας ανάμεσα στους ειδικούς.
Σε γενικές γραμμές όμως, οι ενδείξεις αμυγδαλεκτομής είναι:
*3-5 επεισόδια τον χρόνο, τα τελευταία 2 χρόνια
*Ροχαλητό, που δημιουργεί Συνδρομο Υπνικής Άπνοιας(διακοπές της αναπνοής διάρκειας μερικών δευτερολέπτων κατά τον ύπνο).
*Το περιαμυγδαλικό απόστημα.
*Η κακοσμία του στόματος, που προκαλείται από την συσσώρευση υπολειμμάτων τροφής στις «κρύπτες» των αμυγδαλών (μικρές τρυπούλες που έχουν κάποιες αμυγδαλές).
*Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μία κακοήθεια που μπορεί να εμφανισθεί στην μία, συνήθως, αμυγδαλή.
*Στα ΠΑΙΔΙΑ η αμυγδαλεκτομή ενδείκνυται, σε περιπτώσεις πολλαπλών εμπύρετων λοιμώξεων, ροχαλητού, υψηλή ASTO (είναι μια τιμή που προκύπτει από μια απλή εξέταση αίματος). Συνήθως, παράλληλα με την αμυγδαλεκτομή, γίνεται και αδενοειδεκτομή (κρεατάκια).

Το Χειρουργείο

Σήμερα, υπάρχουν μοντέρνες τεχνικές που ελαχιστοποιούν τον πόνο και την πιθανή αιμορραγία. Με χρήση υπερήχων (Coblation) ή laser επιτυγχάνουμε καλύτερη αιμόσταση, μικρότερα τραύματα, χωρίς ράμματα και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο. Μετεγχειρητικά, ο πόνος μοιάζει με αυτόν που νιώθουμε όταν πάσχουμε από αμυγδαλίτιδα. Καλύπτεται με ισχυρά παυσίπονα. Η δίαιτα αποτελείται από δροσερές, μαλακές τροφές και άφθονα παγωτά! Δεν πίνουμε ζεστά, γιατί αυτά προκαλούν αγγειοδιαστολή και αυξάνεται έτσι ο κίνδυνος της μετεγχειρητικής διαδικασίας. Για 10 ημέρες περίπου μετά το χειρουργείο, είμαστε σε επιφυλακή και αρκετά προσεκτικοί.

Σε κάθε περίπτωση, αν η θεραπεία γίνει σωστά, τα οφέλη είναι σημαντικά. Βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου και απαλλάσεται ο ασθενής από την συχνή χρήση αντιβίωσης για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Τα ΠΑΙΔΙΑ επιπλέον, ξαναβρίσκουν την όρεξή τους, παίρνουν βάρος και ακολουθούν την φυσιολογική καμπύλη στο διάγραμμα της ανάπτυξής τους.

Ρωτήστε το Γιατρό